Може би не си ме разбрал правилно. Аз не мисля, че е трябвало да изоставим Македония, но това което сме направили е абсолютна грешка. Ти как си представят Сърбия и Гърция, които воюват с нас да вземат общо два пъти по-малка територия?! Те да не са тъпи? На всичкото отгоре, те също имат аспирации към Македония. Най-добрият вариант е бил изобщо да се избегне Балканската война, а да се чака по-голям конфликт. Но като сме я започнали трябва да се направи компромис, иначе оставаме сами срещу всички; е като сме сами как ще си запазим Македония, ако смея да попитам? Само сме си създали врагове с тази политика "максимум".
Разбира се, Австро-Унгария добре си е изиграла картите с тази Албания, която до голяма степен е повлияла за разпадането на съюза. А като сърбия да добие на практика само Косово, докато ние вземаме цяла Македония и Тракия, мислиш ли, че сърбите ще седят и ще гледат?
Изобщо не отричам доблестта на Българската армия, която е разбила нашите врагове на бойното поле, обаче само така просто не става. Просто политиците са били галоши и ето ти резултата - няма Македония, няма и излаз на Бяло море, който никой не ни е оспорвал. Винаги съм се възхищавал на хилядите българи, загинали във войните за Национално обединение, и тези борещи се срещу сръбските и гръцките окупатори.
За жалост не мога да цитирам източници, но имаше една книга по въпроса, която спокойно и методично анализираше подписаните документи преди започване на Първата Балканска война и заключението не беше в наша полза! В смисъл, че договорите със съюзниците не са били изпипани юридически и са оставяли много неща да се рашават от арбитър (руския император) или "на добра воля" между съюзниците, или нещо подобно. Това е било върховна глупост и за нея не бива да виним само Фердинанд, но най-вече неговите български дипломатически, юридически и военни съветници, които е трябвало да изпипат тия документи в най-големи подробности и даъ не оставят нито един аспект игнориран или недоразвит подходящо. Щото след като всичко свършило се е гледало какво е подписано и кой какво правно основание е имал за това или онова свое действие (и бездействие разбира се) и всякакви аргументи от рода на "да, ама или трябваше да ги нападнем или ВМРО-то щяха да ме убият" или "те ни се подиграха след като ние изнесохме на плещите си войната с Турция" са нищожни.
Помака
Нямало е български съветници за жалост.Училите на запад от Русе са дърпали чергата към техния мастърланд, училите на изток към техния.И съответно чорбаджията- баща- инвеститор(лошо няма)и неговия бъдещ контрагент.Априлци заели заслужени постове в тяхната България, са се видяли в чудо от мафкедионския натиск(Препоръчвам филма "Съдията" с Черкелов и Росич).Стамболов се е опънал на хайдутлука в държавата(разбирай макетата, мафията, военните спекуланти(на клекналия Савов баща му или дядо му не беше ли съден за спекула през първата световна война