Име:

Меглена Плугчиева

Роден/а на:

12 Февруари 1956 година, 62 години, 9 месеца

Място на раждане:

гр. Балчик

Към момента няма статии с участието на Меглена Плугчиева
Към момента няма качени клипове с участието на Меглена Плугчиева
Към момента няма галерии с участието на Меглена Плугчиева
Към момента няма снимки с участието на Меглена Плугчиева

Информация

Завършила е Лесотехническия университет в София, специалности „Горско стопанство” и „Екология”. През 1989 г. защитава докторска дисертация по „Екология на горите”. Специализирала е в Института на гората към университета в Гьотинген и в университета „Алберт Лудвиг” във Фрайбург.

От ноември 2004 г. до избирането и за вищепремиер е посланик на България в Германия. В периода 2001-2004 г. е заместник-министър на земеделието и горите с ресор европейската интеграция, горско стопанство и програмите ФАР и САПАРД. Като заместник-министър е оглавявала преговорния екип по глава „Земеделие” в преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз. През 1995-1997 г. и 1999-2001 г. е народен представител, член на парламентарните комисии по външна политика, по селско стопанство и гори и по опазване на околната среда. Била е член на делегацията на Съвета на Европа. Кариерата си е започнала като инспектор в Регионалния инспекторат по опазване на околна среда във Варна. След това е била заместник-директор на Регионалното управление по горите – Варна, началник на отдела за връзки с чужбина в Националното управление по горите.

Носител е на Големия кръст за заслуги със звезда на ФРГ, на Федералния кръст за заслуги І степен на ФРГ, на Златния почетен знак на Министерството на външните работи за принос към присъединяването на България към Европейския съюз и на Почетния знак на Министерството на земеделието и продоволствието.

Владее немски, английски и руски език.