Погромът над Рациария е национален срам

От Красимира Лука, археолог

На фона на археологическите разкрития, които ни радват всяко лято, има един район в България, над който е паднала гъста мъгла. Във Видинска област, която обхваща 3022 кв. км, археологическите обекти се използват само за обогатяването на шепа хора чрез варварското им разкопаване и изнасянето на антични ценности извън границата на страната. Най-фрапантният пример, който илюстрира проблема, е състоянието на античния град Ratiaria. Столица на римска провинция, седалище на ХІІ Двоен легион (около 11 000 души), описван от древните автори като цветущ и многолюден град, Рациария е един от най-богатите обекти в България. Няма сила обаче, която да накара отговорните институции (Общинска администрация - Димово, и Регионален исторически музей - Видин) да предприемат предвижданите от закона мерки за неговото опазване дори когато за тях не се изисква влагането на финансови средства. Очевидно е, че единствените интереси, които обслужва тази "липса на действие", са интересите на прекупвачите на антични предмети и дилърите.

Ужасяващо е, че варварското унищожение, на което е подложен този обект, шокира международната общественост, но не и българите. В последния месец този проблем беше отразен в международни издания като Current World Archaeology, Past Horizons Magazine, Rescue News, а петицията за защита на този археологически обект беше подписана от над 500 учени от цял свят. Ето как светът коментира нашето безхаберие:Steve Stevens: "Изглежда, че всеки пласт на това управление е корумпиран. Иначе тези разрушения биха били спрени. Внимавай, България! Светът вижда..."

Jon Abbink, NL: "Разрушаването на такъв важен исторически обект е национален срам за България и катастрофа за европейската история."

Tim Schadla-Hall, UK: "Това е трагедия и българите трябва да разберат, че миналото е важно - ако не друго, то поне икономически."

Catherine Sheehan-Finn: "Археологически обект като Ratiaria не би трябвало да бъде обект на безобразно плячкосване. Възможностите за изучаването и изследването му скоро ще изчезнат, ако тези, които би трябвало да се грижат за обекта, не правят нищо. Моля, действайте сега! "

ОЧАКВАМЕ И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ ПО ПРОБЛЕМА! Повече информация ще намерите:

http://www.archaeology.archbg.net/fs_excavations_ratiaria.html

Филм за Рациария:

http://www.youtube.com/watch?v=Xw9obH8cgWU

Статията е публикувана преди 9 години, 1 месеца на 28 септември 2009 г, и е видяна 9853 пъти

Мнения за Погромът над Рациария е национален срам Споделете
вашето мнение!

Преди 8 години, 6 месеца last_roman отговори на last_roman

Вили като циреи в древно Поморие Бившият шеф на НИПК разрешил пловдивско НДК върху Античния форум. 3/4 от археологическите ни паметници са изчезнали, няма ги дори на документи: http://www.numizma.com/magazine/2010/04/22/rrrr-rrsr-srserur-r-rserurrr-ryrrrserru/

Преди 8 години, 7 месеца last_roman отговори на last_roman

Поредното безумие в Пловдив: http://www.e-stankov.com/blog/?p=744

Преди 8 години, 8 месеца last_roman отговори на last_roman

Златото в Археологията - благословия или проклятие? http://blogs.ngm.com/blog_central/2009/02/gold-archaeologys-blessing-or-curse.html

Преди 8 години, 10 месеца last_roman отговори на kanartikin

Културно наследство в риск! София 2009: http://www.youtube.com/watch?v=HUG5d5cX2Io

Преди 9 години, 1 седмици kanartikin каза

Наистина е срам и то огромен.Но той не значи нищо за политическите твари и ченгесарите и техните поставленици в българската история и археология.Та нали осъдиха и то условно "служителка" от Видинският музей,че е занижила 30-40 пъти оценките на антики като експерт по делото на заловени иманяри.

Преди 9 години, 1 месеца last_roman отговори на Pomak

А ето какви простотии стават в Силистра: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-10-01&article=295840

Преди 9 години, 1 месеца белодрешко храбър отговори на Pomak

Браво Pomak ! Поздравявам те за откровеността ! Много вярна оценка и коментар !