IV легион "Скитика" в Рим

IV легион "Скитика"  на древноримската провинция Скития минор премина триумфално през Римския форум

По повод 2765- я рожден ден на Рим неделният пролетен ден на 22 април като че ли завъртя колелото на времето с две хилядолетия назад. На най-големия стадион за конни надбягвания "Чирко масимо" над 30 хиляди зрители успяха да видят невероятния древноримски кортеж, който прекоси централната част на града, отвеждайки участници и наблюдатели назад във времето, във вековете на великата Римска империя.

Стотици европейци, членуващи в около 50 клуба, дадоха начало на невероятния спектакъл по улиците на вечния град. Бяха представени различни ритуали и сцени, типични за древния Рим. Имаше интересни моменти като играта arpastum (наподобяваща, както футбол, така и ръгби), въпреки, че публиката предпочиташе историческите танци, гладиаторските борби и крайната битка. Необичайна беше демонстрацията на римско погребение от италианския клуб от Фано, но едни от най-аплодираните и снимани клубове беше нашият български клуб за ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ - СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН "СКИТИКА".

Малка Скития  е античното наименование на днешна Добруджа. Територията е ограничена от делтата на река Дунав и обхваща степното причерноморско пространство, обитавано от скитски племена. Названието се употребява от 2 в. пр.Хр. до основаването на Дунавска България. След римските завоевания на Балканите територията ѝ е включена в римската провинция Мизия, а след разделянето ѝ – в Долна Мизия. По време на реформите на император Диоклециан е обособена в отделна провинция, като латинското ѝ наименование е Скития минор.

Находки  от Малка Скития могат да бъдат видени в историческия музей на Каварна, където са изложени предмети, отразяващи културата на многобройните племена, населявали граничната провинция на Византийската империя.

През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки "Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ - СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН "СКИТИКА", който в действителност е станувал през 1 в. на територията на днешна Добруджа. Председател на клуба е Радостин Колчев, който уточнява, че целта на клуба е не само да се популяризира военната част от римската история, а и цялостния културен живот по нашите земи от времето на римското доминиране.

В момента е изработена необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека), като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери.

Самата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете са различни по възраст и професия, но това, което ги обединява, е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки са хоби на участниците, те сами влагат средства за закупуването или направата на необходимото снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност. За прототипи използват съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята е да се впишат актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверно и реалистично. Паралелно с усъвършенстването на римската екипировка членовете създават и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н.е. Част от членовете пък пресъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.

Само за една година от своето основаване благодарение на високото ниво на адаптация клубът получава признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа, създавайки ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Клубът е вече част  от голямото европейско риенакторско семейство след съвместното им участие с Legio X Gemina от Белгия през април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.

Статията е публикувана преди 6 години, 7 месеца на 25 април 2012 г, и е видяна 4135 пъти

Мнения за IV легион "Скитика" в Рим Споделете
вашето мнение!

Преди 4 години, 10 месеца last_roman отговори на last_roman

Здравейте! Ние организираме за трета година необикновена екскурзия до Рим и Италия свързано с нашето участие на фестивала Natale di Roma 2014.За подробности запознайте се с прикаченият файл към линка. https://www.facebook.com/groups/163292133685907/801434786538302/ Всеки който има желание и интерес е добре дошъл да се присъедини към нашата група. Няколко кратки клипа от нашите участия и съпътстващата я екскурзия. Natale di ROMA 2013 https://www.youtube.com/watch?v=S6JrzZW2GvI Natale di ROMA 2012 parade LEG IIII SCYTHICA http://www.youtube.com/watch?v=T3FnnFG4C9U&feature=youtu.be Natale di ROMA 2012 the trip http://www.youtube.com/watch?v=tB86hJPppFM&feature=youtu.be Поздрави Председател на клуба Радостин Колчев

Преди 4 години, 11 месеца last_roman отговори на даскал

Изминава календарната 2013 година, която бе много добра за любителите на античността ни! От управата на клуб Скития минор бихме искали да благодарим на всички наши приятели за подкрепата и затова, че бяха с нас. Отново крачихме заедно като горди наследници на хората, живели в пределите на Римската империя по улиците на Вечният Град, празнувайки Natali di Roma 2013. Отново имахме шанса да се разходим в приказният град Помпей и за първи път организирана група от България крачи по стъпките на Спартак -тракиеца в града където той вдига своето въстание Капуа! Благодарим на нашите чудесни домакини и партньори от Разград, Associazione Culturale Gruppo Storico Romano, Ямбол-Археологически парк Кабиле, Tomis Ancient Festival, Община Гърмен -Nicopolis ad Nestum. До нови срещи през 2014 с най-добри пожелания. Председател Радостин Колчев

Преди 4 години, 11 месеца даскал каза

ЧНГ на всички историци!Да сте здрави и разумни за да усещате юдолъжата и да се борите активно срещу враговете български . Всички ги знаем отлично и целта на този форум е да се разобличават постоянно. Що се отнася до долния коментар апелирам Бай Ганьо да не се ядосва, Дядо Божи си знае работата. Има такава тенденция за откъсване на Южна България обаче няма да успеят. Международният чифутлък сам си копае гроба. Един известен чифут в средата на 60-те е казал" до 2030година не трябва да има държава България" явно с нещо им бъркаме в трибуквеника обаче те мразят целия свят. Нищо ще махнем с ръка на това. Силно врярвам в нашият народ много тегло е теглил и затова в последните дни Господ ще го възнагради бъдете сигурни в това. Прост пример: "Успя ли Сюлейман / Соломон Леви/ да мине Шипка а беше с армия 10 пъти повече от нашите опълченци! Не! И сега Мардохей няма да успей! Има много будни българи дето виждат как е работата и трябва да дадат решителен отпор на всичките шабац гоя ,които като кърлежи тровят снагата българска. Защо те толкова мразят Рим?ОТГОВОРЪТ Е ПРОСТ. Защото Рим не позволяваше да се кради и лъже. Всяко нещо където лъжата му е доктрина е обречено на гибел. Така ,че те са си изкопали гроба отръвка няма. ЦЯЛАТА НАША ИСТОРИЯ Е СПЛЕТЕНА НЕДОПЛЕТЕНА ОТ ПОЛУ ИСТИНИ И ЛЪЖИ. Преди 9-ти верният път го е показал д-р Ганчо Ценов -велик българин. Дал е основното направление изключително точно и вярно. Ето след80 години истината не може да се укрие. Господ поругаван не бива. Така ,че лека полека нещата ще тръгнат както трябва. Апелирам към всички историци да се водят от сърцето си когато дават факти защото винаги има и още нещо. Ще завърша с една римска приказка " Нещата не са такива каквито изглеждат".

Преди 4 години, 11 месеца бай ганю каза

И още нещо ЛИЗАЧ,докато ти плямпаш лъжи и манипулирани факти фондът на Филип Родшилд е ЗАКУПИЛ 400 000 декара Българска земя извоювана с МНОГО жертви и КРЪВНИНА!!!Тежко Ни от такива ДЬОНМЕТА като тебе!!!

Преди 4 години, 11 месеца бай ганю отговори на last_roman

Най обичам неадекватните изказвания на някакви анонимни комплексирани 'всезнайковци'.

Ти бре, ШАПШАЛ ЧУКУНДУР вместо да бръщолевиш простотии и да пропагандираш лъжи и промиваш мозъците на тези около тебе ,по добре се огледай какво става НАОКОЛО ,зер вече е решено(виж публикациите за този ПРЕДАТЕЛСКИ акт) от МАСОНОЮДЕИТЕ от еуропата на които Ти служиш да ОТДЕЛЯТ Тракия от България и я дадат на турция!!!Македония вече е "кауза пердута"за България,Северна Добруджа също!Ти и такива ПРЕДАТЕЛИ ЮДИ като тебе СЕГА работите под ръководството на своите МАСОНСКИ господари за ОТДЕЛЯНЕ на ТОВА що е останало от Добруджа!!!И да се ХАРИЖЕ на РОМАНИЗИРАНИТЕ Даки,говорещи на някакъв смешен и ВУЛГАРЕН "латински"пълен с български думи и МАМАЛИГАРСКИ окончания!!! Вместо да да даваш оценки КОЕ е АДЕКВАТНО и кое не,по добре виж ОТГОВОРИТЕ на това КОЙ е ОСНОВАЛ т.н." римска "империя,КОИ са я управлявали и от къде са,КОЙ е "измислил"латинския и КОИ са говорели на него,КОИ са ЕТРУСКИТЕ,ОТКЪДЕ Рим е получил технологиите за металургията и оръжията,КОЙ е донесъл военното искуство в Рим и ОЩЕ ,ОЩЕ,ОЩЕ.....!!!Истинските ОТГОВОРИ са ТВЪРДЕ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ за ЗОМБИРАНИ Ибрикчии и ПАПАГАЛИ като тебе!!!

Преди 4 години, 11 месеца last_roman отговори на бай ганю

Този "куб"СИГУРНО пак е основан от някой МАСОН!!!НЯМА НАЧИН!!!Сед като се изливат толкова маниуации на тема"рим"!!!

Най обичам неадекватните изказвания на някакви анонимни комплексирани 'всезнайковци'.

Преди 4 години, 11 месеца бай ганю каза

Този "куб"СИГУРНО пак е основан от някой МАСОН!!!НЯМА НАЧИН!!!Сед като се изливат толкова маниуации на тема"рим"!!!